Bulunduğumuz bölgenin tanıtımına şüphesiz ki Türkiye coğrafyasının en popüler ve tarihi yerlerinden Assos Antik Limanı ile başlıyoruz. Bu liman adı üzerinde antik ve yüzyıllar öncesinin tarihi atmosferini hala muhafaza ediyor. Üstelik Yunan Adası Midilli’nin hemen karşısında bulunuyor.
Assos bölgesinin en çekici yerlerinden olan bu saklı liman daracık taş sokaklardan oluşanavuç içi kadar bir yer olsa da sizlere kucak dolusu bir keyif yaşama fırsatını sunuyor. Limana inen dik ve virajlı yolda bir anda antik limanı karşınızda buluyorsunuz.Yüzyıllar öncesinin antik havasını solumak için bu eşsiz yeri gezebilirsiniz. Üstelik antik liman Çaça Camping’e oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. O zaman gelsin selfie’ler gelsin postlar gelsin story’ler…
Assos Antik Kenti
Tarihçesi M.Ö. 6.yy'a kadar uzanan Assos Antik Kenti, antik limana çok yakın, hem kültürel miras hem de seyir zevki garantisiyle bölgenin en önemli yerlerinden biri konumunda. Vakti zamanında denize teraslarla inişin mümkün olduğu bu antik kentten şu anda dik, dar ve virajlı yolu kullanarak antik limana kısa sürede ulaşmak mümkün. Antik kentin en yüksek noktasında Athena Tapınağı, kentin güney yamacında Midilli Adası'na karşı kurulmuş amfi tiyatro ve insanların biraraya geldiği kentin en hareketli yeri Assos agorası bulunuyor. Behramkale Köyü’yle bütünleşmiş vaziyette olan Assos Antik Kenti bölgede gezmek ve yeni yerler keşfetmek isteyen gezginlerin programına alması gereken önemli bir yer…
Behramkale Köyü
Gelelim Antik Liman ve Assos Antik Kenti ile bütünleşmiş olan Behramkale Köyü’ne.. Köy deyip geçmeyin!! Osmanlı döneminde kurulmuş eski bir köy olan Behramkale Köyü nedeniyle bölgenin yerel halkı Assos yerine tüm bölgeyi ‘Behram’ diye adlandırıyor.
Assos Antik Kenti’nin surları içinde yer alan Behramkale Köyü’nde Assos mimarisinin taş işçiliğinin güzel örneklerini gezip görmek tabii ki mümkün. Tarihi dokuyu soluyabileceğiniz bu köyde aynı zamanda hediyelik eşya tezgahlarıyla da turistik açıdan bir hayli çekim merkezi konumunda bulunuyor.
Apollon Smintheus Tapınağı
Assos Behramkale'ye 26 km uzaklıkta bulunan Apollon Smintheus Tapınağı Gülpınar beldesinin içinde yer alan ve vaktiniz varsa görülmesi gereken yerlerden bir başkası. Troya şehrindeki Athena tapınağından sonra Troas'ın en önemli ikinci kutsal alanı olarak da bilinen bu tapınağın bulunduğu bölgede hakiki karadut suyunu da tadabilirsiniz.
Homeros ünlü destanı İlyada'da Apollon Smintheus şöyle der:
...Ey Khryse'yi, kutsal Killa'yı koruyan gümüş yaylı, Tenedos'un (Bozcaada)güçlü kralı Smintheus, dinle beni,bir gün sana yaraşır bir tapınak yaptıysam, boğaların, keçilerin, yağlı butlarını yaktıysam senin uğruna, şu dileğimi tez elden yerine getiriver: Gözyaşlarımın öcünü al Danolardan, oklarınla...
Adatepe Köyü ve Zeus Altarı
Assos bölgesi günümüzde Kaz Dağı köyleriyle de oldukça meşhur hale gelmiş durumda. Bu köylerden biri de Adatepe Köyü. Bir zamanlar liman olarak kullanılan ve Küçükkuyu'dan 4 km. dağa doğru çıktığınızda karşınıza çıkan bu köyün tarihi antik çağlara dayanıyor.
Köyün girişinden hemen önce Zeus Altarı'yla karşılaşıyorsunuz. Bütün körfezi görebileceğiniz muazzam bir deniz manzarasına sahip Zeus Altarı’ndan Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilir. Zeus ile Hera'nın Troya savaşını izledikleri antik Gargaros tepesinin de burası olduğu sanılıyor.
Koruma altına taş evleriyle ünlü Adatepe Köyü’nde taş işçiliği de halen daha yaşayan bir gelenek.
Köye giden yoldan dağa tırmanmadan önce Küçükkuyu'da ana yol üzerinde göreceğiniz Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni de gezebilirsiniz. Türkiye'de türünün ilk örneği olarak sayılan bu müze sizi zeytinyağının tarihine keyifli bir yolculuk yaptırıyor. Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeleri görebilirsiniz.
Yeşilyurt Köyü
Kaz Dağları’nın ünlü köylerinden biri de Yeşilyurt Köyü. Eski adı Büyük Çetmi olan Yeşilyurt Köyü, Küçükkuyu sahiline 3 km. uzaklıkta, zeytin ve çam ağaçları ile çevrili. Kaz Dağları'nın yamacına kurulu bu köy sizlere eşsiz bir körfez manzarası da sağlıyor.
Hasan Boğuldu Şelalesi
Kaz Dağları Milli Parkı içinde bulunan Hasan Boğuldu Şelalesi, görüntüsüyle sizi güzelliğe doyurmaya yeterli yerlerden bir diğeri. Sütüven Şelalesi’nin de bulunduğu bu alanda Hasan Boğuldu’ya doğa yürüyüşü yaparak ulaşmak ise oldukça keyifli bir aktivite.